fbpx

MANTAR (TRİCHOPHYTOSİS)

Tarafından gönderildi: Bayrampaşa Veteriner Editör Yorumlar: 0

Derinin yüzeysel mikotik enfeksiyonudur.

Hastalığın Nedeni Nedir?

Köpeklerde tricophytosis’e neden olabilen bir çok mantar türü vardır. Köpek ve kedilerde Microsporum canis,  M.gypseum, Trichopyton mentagrophytes,

M.felis enfazla görülen mantar türleridir.

Hastalığın Gelişimi Nasıldır?

Deriye ulaşan mantar 2 gün içerisinde kıl folliküllerine yerleşir ve kıllarla çoğalır. Kıl folliküllerinde yangısal bir ödem şekillenir. ikincil bakteriyel enfeksiyonların devreye girmesi sonucu kıl dökülmesine ve apse oluşumuna yol açan follikulitis şekillenir. Kıllar çabuk kırılır ve dökülür. Hastalığın tipik seyrinde mantarın yerleştiği yerde daire şeklinde bir yayılım görülür.

Her bulaşmada enfeksiyon söz konusu değildir. Vücut direnci düşük, iyi beslenememiş, depresif ve stresli hastalarda enfeksiyon oluşma riski daha yüksektir. Hastalık daha çok genç hayvanlarda görülür.

Hastalık Nasıl Bulaşır?

Hastalık direk temas yolu ile veya mantar etkenleri ile enfekte olan fırça, kafes gibi malzemelerle bulaşır. Enfekte uzun tüylü kediler çevresi için enfeksiyon kaynağıdır. Ölü kıllar enfeksiyonu bulaştırmaz.

Hastalığın Belirtileri Nelerdir?

Çoğunlukla baş, kulak, yanak, kuyruk ve bacaklara yerleşir. Tipik olaylarda, sınırları belirgin yuvarlak veya oval, kızarık, kaşıntılı ve kılsız odaklar görülür. Kıllar kırılmıştır. Zamanla tüysüz alanlar genişler ve birbirleriyle birleşerek harita tarzında bir görünüm oluşur. Lezyonların merkezinde renk koyulaşması ve kepeklenme gözlenir ve genellikle kıllar yeniden çıkar.

Hastalık genellikle hızlı yayılma eğilimi gösterdiğinden erken müdahale edilmelidir.

Hastalığın Teşhisi

Hastalığın kesin tanısı laboratuvarda mantar izolasyonu ile yapılır. Deri biyopsisi tanıya yardımcı olur. Wood lambası da hızlı teşhis yöntemlerinden birisidir. Wood lambasının karanlık bir ortamda 5 dk tutulmasıyla pozitif kılların yeşil floresan vermesiyle teşhis koyulabilir.

Hastalıktan Korunma

Hastalık daha çok, yaşam şartlarının veya beslenme düzeninin kötü olduğu durumlarda ortaya çıkar. Bu nedenle beslenmeye her zaman olduğu gibi özel bir dikkat gösterilmelidir. Hastanın beslenme ve yaşam şartları iyileştirilmelidir.

Pet’lerin barınakları, yaşam alanları ve kullanılan malzemeler dezenfekte edilmelidir.

Hastalıkta Tedavi ve Sonuç

  • Yaygın mantar enfestasyonlarında, tedaviye başlamadan önce kılların tıraş edilmesi gerekebilir. Fungusit bir preparatla banyo yaptırılır. Banyo bir hafta sonra tekrarlanır.
  • Lokal sağaltımda lezyonlu bölgelere antimikotik preparatlar 3-4 hafta süreyle sürülür.
  • Sistemik sağaltımda antifungal tabletler ve preparatlar kullanılır.
  • Hastanın tüm vücuduna, % 0.2′ lik Enilconazol etken maddeli antimikotik solüsyon sprey olarak püskürtülerek veya sünger ile sürülerek 3 gün arayla 3 – 4 uygulama yapılır.
  • Mantar aşılarının periyodik uygulamaları da da tedaviye yardımcı olur.
  • Hastalık kronik bir hale geldiğinde yıllarca sürebilir. Bu nedenle bu tür vakalarda erken müdahale önemlidir.
  • Bazı mantar türlerinin zoonoz olduğu ve insanlara da bulaşabileceği unutulmamalıdır.
  • Kullanılan pomat ve losyonların hasta tarafından sürekli yalanması tedavi sürecini uzatır. Bunu önlemek için hastaya WinPet Yara Koruyucu Korse giydirilmeli ve hastanın lezyonlu bölgeleri ve kullanılan ilaçları yalaması önlenmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir