fbpx

Dijital Röntgen(CR)

Dijital Röntgen

Tamamen dijital teknoloji ile çalışan sistemlerden elde edilen dijital görüntüler, yine dijital ortamda arşivlenmektedir. Konvansiyonel yöntemlerde elde edilen görüntülere göre daha detaylı, inceleme süresi daha kısa, tanıda daha yeterli görüntüler elde edilebilmektedir. Tüm direkt grafiler, CR sistemler ile dijital olarak elde edilmektedir. Polikliniğimizde Fuji CR sistemleri kullanılmaktadır.

Kalça Displazi – PennHİP

Kalça displazisi basitçe kalça ekleminin şeklinin değişmesi sonucunda eklemdeki kusursuz uyumun kaybolması ve bu sırada eklem kıkırdağında oluşan hasar nedeni ile ağrı ve hareket sınırlanması ile sonuçlanan genetik kökeni olan gelişimsel bir hastalıktır.

En sık olarak Alman çoban köpekleri, rottweiler, golden retriewer, doberman, kangal vs gibi ırklarda ortaya çıkmasına rağmen her ırktan köpekte görülebilir.

Bu hastalığın teşhsinide 4-5 aylık yaş aralığında pennhip yöntemiyle röntgen alınıp en erken teşhis sağlanmakta ve jps( Juvenile Pubic Symphysiodesis ) ile dispazinin oluşumu minimuma indirilebilmektedir.

İlaçlı Röntgen

Çeşitli vücut boşluklarına kontrast madde olarak isimlendirilen ilaçlar verilerek yapıla çok sayıda kontrastlı röntgen incelemesi geliştirilmiştir.

Bunlardan en çok uygulananı sindirim sistemi, böbrek ve idrar kesesi incelemeleridir.

Sinidirim sisteminin ilaçlı röntgenle incelenmesi en çok kedi ve köpekler tarafından yutulan yabancı cisimlerin tespiti, megaözefagus gibi hastalıklar, barsak tıkanması invaginasyon gibi durumların teşhisinde çok önemlidir.

Ürografi

Ürografi, idrar yollarını radyolojik olarak görüntüleme metodudur. Böbrek tarafından dışarı atılan ve idrar yollarından X ışınları geçirmeyen kontrast bir maddenin damardan verilmesi esasına dayanan bir muayene uygulamasıdır.

Ürografi ile böbrek ve idrar kanallarının durumu ,burada oluşan problemler ve hastalıklar hakkında hem teşhise hemde tedaviye yönelik çok önemli bulgular elde edilir.

Fistulografi

Fistül, iç organlar arasında veya iç organlar ile vücut yüzeyi arasında ortaya çıkan doğal olmayan bağlantılardır. Fistüller sıklıkla bir organın iltihaplanması veya yaralanması durumunda gelişir.

Fistülografi: Cilt ve vücut boşlukları arasında normalde olmaması gereken bir bağlantının (fistülün) içerisine kontrast madde verilerek görüntü alınmasıdır ve böylelikle fistülün uzunluğu, yerleşimi, taban kaslarıyla ilişkisi anlaşılmaya çalışılır.