fbpx

Hayvanlarda Pisipisi Otu Tehlikesi

Tarafından gönderildi: Bayrampaşa Veteriner Editör Yorumlar: 0

Özellikle Cocker, Setter gibi ırklarda kulağa, Boxer, German Sheepdog gibi ırklarda burun deliklerine, Terrier pekingese benzeri ırklarda pati ve sırt bölgesine pisi otu girmesi sık yaşanılan bir olgudur.

BURNUNA KAÇMASI

İlkbahardan başlayarak tüm yaz boyunca ve sonbaharda havalar serinlemeye başlayana dek hemen her yerde kendiliğinden çıkan pisipisi otu hem kediler hem de köpekler için büyük bir tehlike oluşturuyor. Pisipisi otlarının varlığını sürdürdüğü dönem boyunca evcil hayvanlarda en sık karşılaşılan yaralanmalar bu otlardan kaynaklanıyor. Özellikle köpeğiniz yeşil alanlarda oynarken, yuvarlanırken, bir anda kulağına bir şey kaçabilir. Bu durumda köpeğiniz sürekli başını sallar, ayağı ile kulağını kaşımaya çalışır, aşırı derecede huzursuz olur, bazen kanamalar görülebilir. Bu şekilde sorunlarla karşılaştığınızda en kısa sürede veteriner hekiminize danışmanız gerekmektedir. Köpeğinizin kulağına yapışan pisipisi otu, köpeğinizin başının hareketiyle kulaktan içeri girer. Geç kalınmış vakalarda kulak enfeksiyonlarına sebep olur. Kulağın içinden kokulu, irinli bir sıvı gelir. Köpeğiniz ağrıyan kulağını elletmek istemez. Ani olarak başlayan hapşırma nöbetleri özellikle Boxer gibi basık burunlu ırklarda ve koklama merakı olan köpeklerde pisi otu ihtimalini hatırlamak için yeterli bir nedendir. Burun deliklerinden giren pisi otlarının tüylü kanatları nedeniyle burun mukozasında irkilti ve buna bağlı olarak hapşırmalar oluşur. Burnuna pati atarak veya silkelenerek burnundan otu çıkarmaya çalışır. Burun deliklerinden ilerleyen pisi otları genellikle farenkse açılış kısımındaki kıvrımlı bölüme batarak kanamalarada neden olabilir. Kanamaların diğer bir nedeni ise aşırı hapşırmaya bağlı olarak kılcal damarlarda şekillenen çatlamalardır. Bu durumda da vakit kaybetmeden veteriner hekime gitmeli ve pisi otunu çıkarttırmalısınız.

KULAĞA KAÇMASI

Pisipisi otunun kediler ve köpeklerde neden olduğu en önemli sorunlardan biri kulağa kaçması.Kulağa kaçan ve ilerleyen pisipisi otu kulaklarda enfeksiyona hatta ilerleyen dönemde işitme kaybına dahi neden olabiliyor. Eğer kedi ya da köpek dostunuz bir anda kulaklarından birini kısmaya, kafasını bir yana doğru eğik tutmaya başladıysa zaman kaybetmeden veteriner hekime başvurmanız gerekiyor.Pisi otlarının kulağa kaçtığı durumlarda görülebilen belirgin bulgu sürekli kulakları sallama, başını eğik tutma ve patisiyle kulağını kaşıma çabasıdır. Böyle bir durumda da vakit kaybetmeden hekiminize gitmelisiniz. Aksi halde hızla ilerleyen pisi otları kulak zarında perforasyon ve orta kulakta yangı gibi daha ciddi sorunların yaşanmasına neden olabilir.

GÖZE BATMASI

Pisipisi otlarının neden olduğu yaralanmalardan biri de göze batma. Sivri olan bu otlar kedilerin de köpeklerin de gözüne batabiliyor ve ciddi yaralanmalara yol açabiliyor.

GEZİ SONRASI KONTROL EDİLMELİ
!! Peki bu otların sebep olabileceği tehlikeli rahatsızlıklardan dostlarımızı nasıl koruruz*
– Bu otların yaygın olduğu bölgelerde onları gezdirmemek,
– Eğer riskli bölgelerde gezdirildiyse dostumuzun, kulak, ayak parmak araları ve vücut boşluklarını gezintinin hemen ardından kontrol etmek,
– Köpeğimizi günlük ve düzenli tarayarak tüylerin arasına kaçan otları temizlemek,
– Bu mevsimde uzun tüylü dostlarımızda makas tıraşı ile risk faktörünü azaltmak,
– Onları yaz aylarında 15 günlük periyotlarla organik kökenli şampuanlarla yıkayarak detaylı temizlik yapmak,
– Bahçede yaşattığımız dostlarımız için yaban otu yetişmesini engelleyen ilaçlamaları köpeğimizi koruyarak uygulamak.

Tüm bu önlemlere rağmen ciddi bir olgu söz konusuysa, vakit kaybetmeden veteriner hekiminize başvurun.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir