fbpx

SEVİMLİ DOSTLARIMIZ HAKKINDA MERAK ETTİĞİNİZ HERŞEY

Tarafından gönderildi: Bayrampaşa Veteriner Editör Yorumlar: 0

KEDİM NEDEN İDRARINI KUMUNA YAPMIYOR VE SÜREKLİ KOKU BIRAKIYOR ?
Kediler içgüdüsel olarak tuvalet eğitimi olan canlılardır. Evin içerisinde kumunun bulunduğu tuvalet kabına, saksılara yahut bahçeye çıkarak kum bulunan yerlere tuvaletlerini yaparlar. Fakat durum her zaman için böyle değildir !!

KEDİM NEDEN İDRARINI VEYA DIŞKISINI KUMUNA YAPMIYOR?
Kediler içgüdüsel olarak tuvalet eğitimi olan canlılardır. Evin içerisinde kumunun bulunduğu tuvalet kabına, saksılara yahut bahçeye çıkarak kum bulunan yerlere tuvaletlerini yaparlar. Daha sonra kumu eşeleyerek üzerini kapatırlar fakat durum her zaman için böyle değildir. Kediniz evin herhangi bir yerine püskürtme hareketi ile idrarını bırakıyor ve bu idrar normalden daha kötü kokuyorsa endişe duymanızı gerektirecek durumlar söz konusu olabilir.

Kediler kendi alanlarını belirlemek için yahut karşı cinse bir sinyal göndermek veya işaret oluşturmak amacıyla idrarını kullanırlar. En başta normal idrarını yaptığını mı yoksa püskürtme hareketi ile koku bıraktığını mı anlamak gerekir. Sinyal veya işaret amaçlı bırakmış oldukları idrar miktarı normal yaptıkları idrardan daha az, kokusu daha pis ve yoğunluğu daha yoğun olur. Normal idrarlarını yaptıktan sonra içgüdüsel olarak eşeleme hareketi gösterirler ama sinyal veya işaret amaçlı idrarlarını yaptıkları zaman bu davranışı sergilemezler. Kediniz normal miktarda idrarını uygun olmayan halı, kanepe, yatak, lavabo, küvet gibi yerlere yaparken sinyal veya işaret amaçlı yaptıkları pis kokulu idrarı kapı, pencere, kedi taşıma çantası, elektronik aletlere , poşet, çöp torbası gibi yerlere yaparlar.

Kedinizin bu iki davranıştan hangisini sergilediğini öncelikle anlamak gerekir.

TEMİZLİK
Kediniz farklı bir yere idrarını yaptığında veya dışkıladığında hassas burnu ona aynı alanı düzenli bir tuvalet olarak kullanmaya teşvik edecek ve bu durum alışkanlığa dönüşecektir. Bu alışkanlığını kırmanın en iyi çözümü kedinizi mümkün olduğunca bu alandan uzak tutmak olacaktır. Daha sonra bu alandan kokuyu kaldırmak amacıyla alanı sirke ile yıkamalısınız. Alanda bulunan mobilyaların yerlerini değiştirmelisiniz. Halı gibi emici yüzeylere idrarını yapmış ise bu kısımların kesilmesi en doğru çözüm olur. Kalan kokuları uzaklaştırmak amacıyla da bir takım ürünler mevcuttur ve bu ürünleri çevrenizdeki veteriner kliniklerinden temin edebilirsiniz.

TIBBİ SORUNLAR
Kediniz uygun olmayan yerlere sık sık ve az miktarda idrarını yapıyor ise üriner bir enfeksiyon söz konusu olabilir. Stres ve üriner sistem enfeksiyonu ya da irritasyonu gibi durumlarda kediniz kum kabına gitmek yerine ayakta dururken idrar yapabilir. Bu durum idrar püskürtme ile karıştırılabilir. Vakit kaybetmeden en yakın veteriner kliniğine kedinizi götürerek gerekli muayenesini ve tedavisini yaptırmanız gerekir. Tekrarlayan üriner sistem enfeksiyon olgularında kedinizin sıvı alımını artırabilirsiniz. Bu durumlarda kuru olan mamasını yaş mama ile değiştirebilirsiniz. Ancak herhangi bir mama değişikliği yapmadan önce biz veteriner hekimlere danışmalısınız.

İdrar püskürtme

Erkek ya da dişi, kısırlaştırılmış veya kısırlaştırılmamış tüm kediler idrar püskürtebilir. Bu durum çoğunlukla koku ile iletişim kurmaya yöneliktir fakat her zaman için iletişim kurmaya yönelik olmayıp kendi bölgesini belirlemek için de olabilir.

Kısırlaştırılmamış dişi kedilerin kızgınlık döneminde idrarında yüksek düzeyde östrojen hormonu bulunur ve erkek kedilerin dikkatini çekmek için içinde bu hormonun yer aldığı idrarı püskürtürler. Kısırlaştırılmamış erkek kediler ise kızgınlık dönemlerinde idrardan daha yoğun ve dişi kediler için çok dikkat çekici koku olan feromonlar ile dolu olan idrarı, düz ve uzun yüzeylere kuyruklarını titreterek püskürtürler. Eğer kediniz kısırlaştırılmamış bir kediyse bu olaylar doğrultusunda evden kaçmak için her yolu deneyecek ve asla düşmediği balkon, pencere gibi yerlerden kendini dışarıya atacaktır. Mesleki hayatımızda karşımıza çıkan ölümler, güç ve masraflı operasyonlar, kırıklar ile karşılaşmamak için bizler bu durumda kısırlaştırmayı öneriyoruz.

Kediniz kısırlaştırılmış bir kedi ve buna rağmen idrar püskürtme hareketi gösteriyorsa bu kedinizin kendini gergin hissettiğinin ve kokusu ile etrafı çevreleyerek güvende hissetmeye gereksinim duyduğunun göstergesidir. Bu tarz durumların en sık görülen nedenleri; evin içinde başka bir kedinin daha olması, eve yeni bir bireyin katılmış olması, tadilat, gündelik hayatında alışık olmadığı değişiklikler şeklinde sıralanabilir. Bu durumda kedinizin kendisini güvende hissetmesini sağlamak amacıyla, dolaşacağı bölümlerin bir ya da iki oda ile sınırlanması onun güvenlik hissinin artmasını sağlayacak, idrar püskürtme olayının azalmasına yardımcı olacaktır. Başka kediniz varsa kedilerinizi farklı odalarda bulundurmak yahut kedinizin biri için yeni bir yuva bulmak, sağlamak en doğru seçenek olacaktır.

Kedilerinizin koku veya idrar problemlerinden kurtulmanın bir başka yolu ise Veteriner Hekiminiz tarafından size önerilecek olan medikal yani ilaç tedavisi olacaktır. Çeşitli stres faktörlerini ortadan kaldıracak olan bitkisel kökenli olup, tablet ve solüsyon veya macun formda bulunan ürünleri de kullanıp bu sorunların üstesinden gelebilirsiniz...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir